Informații utile în timpul unei epidemii de gripă

Diferențele dintre răceală comună și gripă

Simptome

Răceală comună

Gripă

     dezvoltarea simptomelor

 lentă

bruscă după 3-6 ore (temperatură ridicată și durere)

temperatura

mai rar

aproape întotdeauna încă de la început
în mai mult de 80% din

cazuri este peste 38 de grade timp de 3-4 zile

tuse

mai degrabă umedă

incepe cu o tuse uscată

dureri musculare

ușoare până la moderate

mai puternice, in tot corpul, inclusiv muschii fetei

frisoane

atipic

de obicei – în 60% din cazuri

oboseală

blând

moderată spre puternică

secreții nazale

frecvente

mai rar

durere de cap

atipic

foarte ascuțit și puternic în majoritatea în 80% din cazuri

durere de gât

tipic

atipic

disconfort toracic (dificultate de respirație)

uşoară până la moderată

consultarea urgentă a unui medic este recomandată

nas înfundat

tipic

atipic

În cele mai multe cazuri, coronavirusurile sunt inofensive – provoacă afecțiuni gastro-intestinale sau infecții ale tractului respirator superior ca orice răceală. Unele tulpini, cum ar fi noul 2019-nCoV din China și două dintre ele – Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers) și Sindromul respirator acut sever (SAR) – afectează organismul mult mai grav, cu simptome asemănătoare gripei.

Simptome ale infecției cu coronavirus:

  • Curge nasul;
  • Tuse;
  • Febră;
  • Oboseală și slăbiciune generală;
  • Durere de gât;
  • În funcție de tulpina particulară, pot exista și tulburări gastro-intestinale;
  • Uneori poate provoca pneumonie sau bronșită, mai des la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, bebeluși.

Ca și în cazul răcelii obișnuite, virusul se răspândește prin picături atunci când o persoană tușește sau strănută, prin contact strâns – strângerea mâinii, îmbrățișarea. Se poate răspândi și atunci când cineva atinge o suprafață contaminată atinsă de o persoană bolnavă – de exemplu, o clanță.

Nu există tratamente specifice pentru coronavirus, la fel cum nu există tratament pentru răceala comună.

În prezent, nu există linii directoare specifice și specifice pentru prevenirea infecției cu coronavirus, a cărei transmitere nu este diferită de infecția cu gripa și alte virusuri asemănătoare gripei.

Precauții

Dacă sunteți încă sănătos și nu ați simțit simptomele unei infecții virale, coronavirus sau gripă, urmați câțiva pași simpli în ceea ce privește prevenirea dezvoltării și complicațiilor simptomelor, precum și a dezvoltării infecțiilor secundare, care pot fi practicate cu ușurință în viața de zi cu zi:

  1. Respectați cu strictețe igiena personală, spălați-vă mâinile cu săpun antibacterian după ce vă aflați în locuri publice sau adunări de oameni sau cu gel care conține alcool.
    Această acțiune simplă îndepărtează virușii gripei lipiți de ei. Spălarea frecventă a mâinilor sau igienizarea va ajuta la protejarea împotriva virușilor. Spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun, mai ales după strănut și tuse.
  2. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool sau șervețelele de unică folosință reduc cantitatea de virusuri gripale pe mâinile contaminate, deși spălarea cu apă și săpun este mai eficientă. Spălarea mâinilor nu este doar o clătire rapidă; de fiecare dată spălarea ar trebui să dureze cel puțin 20 de secunde.
  3. Să staiti la o distanță de cel puțin 1,5 m când vorbiti și să evitați adunările aglomerate, strângerile de mână și îmbrățișările atunci când întâlnești oameni.
  4. Când contactul cu persoane bolnave sau locuri cu multe persoane nu poate fi evitat, reduceți cât mai mult timpul de ședere.
  5. Nu folosiți ochelarii colegilor, precum și alte instrumente de lucru.
  6. Purtați o mască de protecție. Spălați-vă întotdeauna mâinile după ce atingeți măștile folosite. Aruncați măștile folosite.
  7. Nu atingeți nicio parte a feței, în special nasul și gura cu mâinile nespălate. Ferește-te de la orice tentație de a-ți atinge fața (cu excepția cazului în care vrei să mănânci, neapărat după ce te-ai spălat pe mâini).
  8. Întăriți-vă imunitatea cu alimente bogate în vit. C. Daca luati comprimate suplimentare din aceasta vitamina, este bine sa aveti in plus Zinc, care ii accelereaza absorbtia.
  9. Bea cât mai multe lichide calde posibil. Băuturile calde spală virusurile care au aterizat pe mucoasa nazofaringiană în stomac, unde nu pot supraviețui, nu se pot înmulți și nu pot cauza rău.
  10. Persoanele cu gripă sau persoanele suspectate de a avea boala ar trebui să se autoizoleze și să nu meargă la muncă.
  11. În caz de febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați ajutor medical devreme și oferiți medicului curant informații despre călătoriile recente.
  12. Când strănutați, acoperiți-va gura și întoarceți-vă cu spatele. Acoperiți-vă bine nasul și gura când tușiți și strănutați cu o mască sau un șervețel.
  13. În birouri, mânerele ușilor trebuie dezinfectate de mai multe ori pe zi.
  14. Măsurarea temperaturii – atunci când aceasta crește, angajatul trebuie izolat de angajații sănătoși. Evitați contactul cu persoane cu tuse sau febră.
  15. Evitați consumul de produse de origine animală crude sau insuficient gătite și manipulați cu grijă carnea crudă, laptele sau organele animalelor

Gripa și virusurile asemănătoare gripei, precum și coronavirusurile, se răspândesc de la o persoană la alta, în principal prin tuse și strănut. O persoană se poate infecta și prin contactul cu suprafețele care sunt contaminate de picăturile eliberate atunci când bolnavii tușesc și strănută atingându-și apoi ochii, nasul sau gura. Deoarece unii viruși și bacterii pot supraviețui două ore sau mai mult pe suprafețe precum clanțe, blaturi etc., spălarea frecventă a mâinilor ajută la reducerea posibilității de contaminare a suprafețelor.

Măsuri de protecție împotriva noului virus gripal conform Federației Internaționale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii (IFRC/IC)

Sunt recomandate cinci reguli simple de conduită, indiferent de locul în care trăim și lucrăm:

  • Spălați-vă mâinile cu atenție cu apă caldă și săpun/spumă. Acest lucru este deosebit de important după contactul cu persoanele bolnave.
  • Acoperiți bine nasul și gura când tușiți și strănutați. Acest lucru se poate face cu o mască sau un șervețel.
  • Să stea la o distanță de cel puțin 1,5 m când vorbești și să eviți adunările aglomerate, strângerile de mână și sărutările atunci când întâlnești oameni.
  • Izolarea bolnavilor sau suspectului într-o cameră separată. Dacă este posibil, un singur membru al familiei ar trebui să viziteze pacientul, cel care nu are alte boli. Este bine să intrati la persoana bolnavă cu mască. Aerisiți camera în mod regulat.
  • Nu trebuie uitat că femeile însărcinate, copiii mici, bolnavii și bătrânii sunt cei mai expuși riscului. În aceste cazuri, este bine să solicitați imediat ajutor medical.
  • Aruncați materialele infectate, cum ar fi șervețele și măștile, sigilându-le într-o pungă de plastic și arzându-le sau îngropându-le.
Skip to content