Ce este o alergie?

ALERGIA este definită cel mai adesea ca hipersensibilitate la substanțele străine, inofensive pentru organism, care sunt identificate incorect de celulele imune ca o amenințare. Au fost descrise peste 50 de tipuri de reacții alergice sau alergii. Cele mai frecvente alergii sunt rinita sau febra fânului, dermatita – inclusiv eczema atopică, astmul alergic și altele. Predispoziția genetică și mulți alți factori de mediu sunt importanți pentru apariția și dezvoltarea unei reacții alergice.

Un alergen este un tip de antigen care este inofensiv pentru majoritatea oamenilor, dar provoacă un răspuns imunitar neobișnuit de puternic la alții. Alergenul determină sistemul imunitar să sintetizeze anticorpi de imunoglobuline E (IgE). Peste tot în lume, alergiile sunt în continuă creștere, în principal din cauza chimizării, industrializării și poluării mediului. Peste 15% din populația țărilor industrializate suferă de o alergie de tip imediat. Rinita afectează între 10% și 40% din populația lumii, 8% dintre copii au alergii la diverse alimente, 10% dintre oameni au alergii la diferite medicamente (penicilină, sulfonamide), 10,6% dintre copiii cu alergii respiratorii și peste 20% dintre oameni au urticarie.

Sistemul imunitar reacționează la diferite alergii eliberând histamină și alți mediatori care provoacă simptomele alergice tipice și afectează: nasul, gâtul, ochii, urechile, pielea, plămânii, tractul gastrointestinal și altele. Alergenii sunt diverși – alimente: lapte, ouă, alune, soia, grâu etc.; inhalant: polen de iarbă și copac, praf de casă, mucegai și mucegai; venin de insecte: albine și viespi, precum și păr, pene, celule ale pielii de păsări și animale, alergii casnice: de la detergenți, produse cosmetice și altele. Simptomele alergiei variază ca severitate și manifestare – de la o reacție sau umflare a pielii până la simptome severe, cum ar fi anafilaxia și șocul anafilactic. Alergiile pot afecta și sistemul digestiv, cu greață, vărsături, dureri de stomac și diaree. În cele mai multe cazuri, plângerile se datorează acțiunii combinate a mai multor alergeni. Unii oameni pot răspunde la mulți alergeni comuni de mediu, iar această predispoziție ereditară se numește atopie.

Lista alergenilor se modifică cu timpul și geografia. Simptomele alergiei cresc rapid, iar plângerile pacientului nu sunt suficiente pentru a face un diagnostic, așa că este nevoie de un diagnostic precis și rapid pentru tratamentul adecvat al unei anumite alergii. Foarte rar, pacienții alergici sunt sensibili la un singur alergen, sunt necesare teste de alergie la minimum 15-20 sau mai mulți indicatori/alergeni.

Alergenii pot fi dovediți prin teste de piele sau de sânge pentru alergii. Ambele au o anumită specificitate, sensibilitate, viteză, cost, accesibilitate și dezavantaje. În ultimii ani, gama de analize de sânge s-a extins constant în detrimentul testelor cutanate.

Testele in vivo (testele cutanate) sunt efectuate cu scopul de a provoca o reacție microalergică limitată la o anumită zonă a pielii – includ testul de scarificare și testul prick. Testele cutanate sunt greu de interpretat dacă aveți urticarie, eczemă sau altă afecțiune a pielii. De asemenea, nu sunt acceptabile atunci când pacienta prezintă riscul unei reacții cu șoc anafilactic sau când se referă la femeile însărcinate.

Spre deosebire de testele in vivo, care se bazează pe eliberarea histaminei și a altor mediatori, testele in vitro (testele de sânge) măsoară concentrația IgE specifică alergenului. Acest lucru le oferă mai multe avantaje față de testele in vivo:

  • Nu este necesar să încetați să luați antihistaminice, antidepresive și alte medicamente;
  • Se obtin rezultate cantitative;
  • Cu o singură extragere de sânge – determinări multiple.

 

Laboratorul RAMUS are noi panouri pentru diagnosticarea profilului alergic:

  • Panou – „Atopy screening”, 54 de tipuri de alergii alimentare;
  • Panou – Atopy, 20 alergeni;
  • Panel – „Pediatric”, 27 alergeni;
  • Panel – „Pediatric – alergeni inhalatori”, 20 alergeni;
  • Panel – Alergeni inhalanti, 20 alergeni;
  • Panou – Alimente, 20 alergeni;
  • Panel – Alergeni asociați (reacții încrucișate), 20 alergeni;
  • Panou – Venin de insecte, 2 alergeni.
Skip to content