Pentru bărbații peste 50 de ani: De ce trebuie să monitorizăm nivelurile de oligoelemente – cupru, zinc și seleniu

Este un fapt binecunoscut că unele oligoelemente sunt esențiale, în timp ce altele sunt toxice și cancerigene pentru organismul uman. Este important de menționat că oligoelementele au roluri diferite în dezvoltarea hiperplaziei benigne de prostată și a carcinomului de prostată. Cele două afecțiuni au histopatologie și curs clinic diferit, precum și caracteristici metabolice diferite.

Cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă la bărbați din întreaga lume. O serie de studii epidemiologice au identificat câțiva factori majori de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostată, și anume dieta, alcoolul, fumatul, comportamentul sexual, expunerea la radiații ultraviolete și mediul înconjurător. În ultimele decenii, s-a produs o schimbare semnificativă a modului de alimentație în lume, exprimată printr-o creștere a aportului de alimente sărace în antioxidanți și grăsimi polinesaturate, o scădere a aportului de fructe, legume și alimente care conțin fibre. În cele din urmă, acest lucru duce la o creștere a dezvoltării bolilor maligne, inclusiv a cancerului de prostată.

Numeroase studii au arătat că formarea de compuși care conțin oligoelemente (în principal enzime) și nu elementele în sine sunt critice pentru activitățile biologice. Oligoelementele seleniu, cupru și zinc joacă un rol major în sistemul de apărare antioxidantă. Îndeplinesc funcții antioxidante prin proteinele în care sunt încorporate. Seleniul este o componentă a aproximativ 25 de enzime, inclusiv familia GSH-Px, tioredoxină reductaze și selenoproteina P, care asigură activitate antioxidantă împotriva deblocării și dezvoltării carcinogenezei induse de radicalii de oxigen, precum și a altor enzime. Alte două elemente, zincul și cuprul, sunt implicate în superoxid dismutaza. Cuprul este, de asemenea, o componentă a mai multor alte enzime, cum ar fi ceruloplasmina și citocrom oxidaza. Deficiența de cupru duce la creșterea producției de radicali liberi și poate accelera peroxidarea lipidelor.

Zincul este legat de multe proteine, dintre care câteva sute sunt enzime. Toate aceste enzime sunt implicate în metabolismul acizilor nucleici, proteinelor, carbohidraților și altele.Zincul este un oligoelement esențial pentru funcționarea a peste 300 de metaloproteine ​​de zinc active catalitic și a peste 2000 de factori de transcripție dependenți de zinc. Participă la toate procesele biochimice de bază din organism, se găsește în toate țesuturile și în toate fluidele corpului. Este al doilea cel mai abundent oligoelement din organism, după fier. Zincul este implicat și în activitatea glandelor endocrine, este necesar pentru menținerea nivelului hormonal normal și pentru metabolismul factorilor de creștere.

Cuprul este un oligoelement esențial pentru toate organismele vii. În natură, este distribuit peste tot. Cuprul trebuie obținut prin alimente, suplimente nutritive și băuturi. Are conținuturi diferite în sol și apă în diferite regiuni ale globului. Fiecare celulă din corpul uman utilizează cuprul și, împreună cu fierul și zincul, asigură starea normală a organismului la nivel celular. Este deosebit de important pentru funcționarea creierului, a sistemului nervos și a sistemului cardiovascular, a ficatului, a oaselor și a mușchilor (acestea conțin aproximativ 50% din cuprul organismului).

Scăderea nivelului de zinc și seleniu, raporturi scăzute zinc-fier și o relație pozitivă între seleniu și zinc și seleniu și fier în hiperplazia benignă de prostată sunt observate în afecțiunile maligne de prostată.

Microelementele participă la metabolismul corpului uman influențând sistemul imunitar. O serie de studii au arătat că atât deficiența lor, cât și excesul lor duc la apariția modificărilor metabolice, a creșterii celulare afectate, mutații și carcinogeneză. Orice modificare a nivelului de oligoelemente poate altera apărarea antioxidantă a organismului. Unele dintre oligoelementele esențiale, cum ar fi seleniul, zincul și cuprul sunt asociate cu apariția unui număr de boli maligne. Seleniul reduce dezvoltarea bolilor tumorale prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației, îmbunătățind răspunsul imunitar. Mai multe studii au arătat niveluri crescute de cupru în cancerele de sân, prostată și ficat; raportul cupru/zinc este utilizat pentru a evalua și prezice aceste condiții. S-a stabilit că suplimentarea cu zinc și seleniu reduce riscul dezvoltării unor boli maligne, inclusiv. și cancerul de prostată.

În legătură cu prevenirea cancerului de prostată, se recomandă examinarea oligoelementelor cupru, zinc și seleniu la bărbații cu vârsta peste 40 de ani.

Skip to content