Efectul nivelurilor serice de vitamina D asupra incidenței coronavirusului (COVID-19)

Răspândirea pe scară largă a Coronavirusului COVID-19 a determinat medicina să caute modalități de prevenire la scară globală. Deși liniile directoare de bază pentru combaterea infecțiilor sunt foarte bine definite, morbiditatea variabilă în organismele umane individuale este încă de interes. Alături de deficitul de seleniu și profilaxia vitaminei C, din ce în ce mai multe studii se concentrează asupra nivelurilor serice de vitamina D la pacienții cu coronavirus (COVID-19). Este bine cunoscut rolul 25(OH)D în reducerea riscului de răceală, creșterea imunității, modularea imunității adaptative, creșterea expresiei genelor implicate în protecția antioxidantă a organismului uman.

Vitamina D este sintetizată în piele sub acțiunea radiațiilor UV. Această vitamina D3 este transformată în ficat, apoi transformată în rinichi în 1,25(OH)2D. Această formă biologic activă participă la lupta împotriva infecțiilor virale, jucând rolul unei bariere fizice. Această așa-numită „barieră” are un efect asupra imunității celulare și a imunității adaptative a organismului uman. S-a stabilit o scădere a concentrațiilor serice de Vitamina D odată cu înaintarea în vârstă, motivul principal pentru aceasta fiind o scădere a sintezei acesteia în piele. Unele produse farmaceutice reduc și mai mult nivelurile de Vitamina D din organism, de exemplu – substanțe antiepileptice și antineoplazice, antibiotice, medicamente antihipertensive și endocrine, chiar și unele preparate din plante.

Mai multe studii au arătat rezultate pozitive în reducerea incidenței Coronavirusului COVID-19 la suplimentarea cu Vitamina D. Una dintre ele a împărțit pacienții în patru grupe în funcție de gradul de exprimare a simptomelor cauzate de coronavirus-2 (sindrom respirator acut sever, SARS-). CoV-2):
a) Simptome ușoare fără semne de pneumonie;
b) Prezența pneumoniei cu febră și alte tulburări respiratorii;
c) Hipoxie severă cu tulburări respiratorii;
d) Insuficiență respiratorie critică care necesită ventilație mecanică.

La monitorizarea nivelurilor serice de Vitamina D (la administrarea de material biologic în timpul manifestării simptomelor la grupurile individuale), se stabilește proporționalitatea între severitatea bolii și concentrațiile vitaminei în organismul pacienților. Ca rezultat, se poate concluziona că nivelurile serice de 25(OH)D din organism pot fi utilizate ca un predictor al severității cursului infecției cu COVID-19. Creșterea concentrațiilor de Vitamina D prin suplimentarea acesteia ar duce la o îmbunătățire a tabloului clinic al acestei boli. Prin urmare, se recomandă un studiu pentru a determina nivelurile serice de 25(OH)D la momentul pandemiei de Coronavirus din 2019.
Situația actuală de pandemie cu infectarea în masă a populației din întreaga lume cu „virusul Corona” reprezintă o provocare serioasă pentru medicină. În acest sens, recomandăm monitorizarea nivelurilor serice de Vitamina D la pacienții infectați și, în caz de deficiență, aplicarea terapiei de substituție.

Skip to content